Register My Garage Arcade V.I.P Members List Calendar Mark Forums Read
Go Back   my6thgen.org - Maxima Forum > my6thgen.org - Very Useful Information > Ask Your Technical & General Questions > Engine, Trans, F/I & Tuning

Reply
ExclamationThis thread is more than 150+ days old. If you still feel it is necessary to bump this thread, you have the permission to do so. Please click the checkbox below and post your reply.
 
Thread Tools
Old 09-20-2011, 08:11 PM   Thread Starter #1
Senior Moderator

my6thgen.org Profile Info.
 
1hawaii50's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 63
Last Online: 11-03-2014 08:34 PM
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 13,276

Reputation Level: 58
1hawaii50 has a spectacular aura about1hawaii50 has a spectacular aura about1hawaii50 has a spectacular aura about

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Member of the Month (M.O.T.M)  


/ Point Value: 10

Most Valuable Poster (MVP)  


/ Point Value: 10

V.I.P Member  


/ Point Value: 15

Spotlight Ride Of The Month  


/ Point Value: 5

Active Member  


/ Point Value: 5

Official Ride  


/ Point Value: 10

Default CEL Comes On After Changing Battery

OK, my battery died today (6 years old), so I ran up to Autozone and replaced it with a Duralast Gold battery. When I took the old battery out, I let the car sit for about 1 hour before I installed the new battery. I then fired the car up and let it idle for about 15 minutes. I shut the car off and about 2 hours later I start it back up and let it idle while I make sure all of my radio settings are correct...about 10 minutes. I then go to take the old battery back to Autozone. As I'm pulling out of my driveway, I notice the SES light is on. The car is running fine. I drive it up to Autozone and they pull the code for me. Bank 1 Lean (don't remember the code number). They reset the code for me, and I drove around quite a bit more today and it never came back. Any ideas?

When I put the Nismo exhaust, and Racingline Y-pipe on a month or so ago, I never reset the ECU. All I can figure is the ECU is in "learn" mode and somehow tripped the SES light.
__________________
1hawaii50 is offline   Send a private message to 1hawaii50 Find more posts by 1hawaii50 Add 1hawaii50 to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-20-2011, 08:16 PM   #2
Administrator
my6thgen.org Profile Info.
 
Qwikhas's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 75
Last Online: 02-21-2017 09:36 PM
Location: Philly
Posts: 4,639

Reputation Level: 20
Qwikhas will become famous soon enough

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Default Re: CEL Comes On After Changing Battery

i think the fact u started it and let it idle twice rather than drove it after a "reset" so to speak may have contributed due to your mods.
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
Qwikhas is offline   Send a private message to Qwikhas Find more posts by Qwikhas Add Qwikhas to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-20-2011, 08:21 PM   Thread Starter #3
Senior Moderator

my6thgen.org Profile Info.
 
1hawaii50's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 63
Last Online: 11-03-2014 08:34 PM
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 13,276

Reputation Level: 58
1hawaii50 has a spectacular aura about1hawaii50 has a spectacular aura about1hawaii50 has a spectacular aura about

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Member of the Month (M.O.T.M)  


/ Point Value: 10

Most Valuable Poster (MVP)  


/ Point Value: 10

V.I.P Member  


/ Point Value: 15

Spotlight Ride Of The Month  


/ Point Value: 5

Active Member  


/ Point Value: 5

Official Ride  


/ Point Value: 10

Default Re: CEL Comes On After Changing Battery

Originally Posted by Qwikhas View Post
i think the fact u started it and let it idle twice rather than drove it after a "reset" so to speak may have contributed due to your mods.
Never thought about that. When I first started it to let it idle, the exhaust smelled really rich. Is the correct procedure to let it idle for about 10-15 minutes, then drive it?
__________________
1hawaii50 is offline   Send a private message to 1hawaii50 Find more posts by 1hawaii50 Add 1hawaii50 to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-20-2011, 08:23 PM   #4
Senior Moderator
my6thgen.org Profile Info.
 
Chemax's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 140
Last Online: 10-04-2014 01:46 PM
Location: SATX
Posts: 11,313

Reputation Level: 51
Chemax has a spectacular aura aboutChemax has a spectacular aura about

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Active Member  


/ Point Value: 5

Default Re: CEL Comes On After Changing Battery

Check the gas cap, you never know. I freaked out a while back because of an SES light. Turns out it was the cap.
__________________
Click the image to open in full size.
We all have different ways of coping - I use sex and awesomeness.

mmm.... chorizo
-csiepka
Chemax is offline   Send a private message to Chemax Find more posts by Chemax Add Chemax to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-20-2011, 08:35 PM   #5
Administrator
my6thgen.org Profile Info.
 
Qwikhas's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 75
Last Online: 02-21-2017 09:36 PM
Location: Philly
Posts: 4,639

Reputation Level: 20
Qwikhas will become famous soon enough

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Default Re: CEL Comes On After Changing Battery

Originally Posted by 1hawaii50 View Post
Never thought about that. When I first started it to let it idle, the exhaust smelled really rich. Is the correct procedure to let it idle for about 10-15 minutes, then drive it?
I'm no engine specialist but it seemed plausable since it didnt come on again. The re-learn takes a little while and it probably wont get that from just idling.
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
Qwikhas is offline   Send a private message to Qwikhas Find more posts by Qwikhas Add Qwikhas to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-20-2011, 08:44 PM   Thread Starter #6
Senior Moderator

my6thgen.org Profile Info.
 
1hawaii50's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 63
Last Online: 11-03-2014 08:34 PM
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 13,276

Reputation Level: 58
1hawaii50 has a spectacular aura about1hawaii50 has a spectacular aura about1hawaii50 has a spectacular aura about

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Member of the Month (M.O.T.M)  


/ Point Value: 10

Most Valuable Poster (MVP)  


/ Point Value: 10

V.I.P Member  


/ Point Value: 15

Spotlight Ride Of The Month  


/ Point Value: 5

Active Member  


/ Point Value: 5

Official Ride  


/ Point Value: 10

Default Re: CEL Comes On After Changing Battery

I had my fingers crossed the rest of the afternoon, hoping it wouldn't come back.
__________________
1hawaii50 is offline   Send a private message to 1hawaii50 Find more posts by 1hawaii50 Add 1hawaii50 to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-20-2011, 09:06 PM   #7
Premier Member
my6thgen.org Profile Info.
 
NiZMo1o1's Avatar
 
Join Date: May 2010
Official Member #: 211
Last Online: 10-20-2016 11:20 AM
Location: Wade County ! down in Sunny Florida
Posts: 5,222

Reputation Level: 42
NiZMo1o1 has a spectacular aura aboutNiZMo1o1 has a spectacular aura aboutNiZMo1o1 has a spectacular aura about

Participation Level: 20%
Activity: 20% Activity: 20% Activity: 20%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Member of the Month (M.O.T.M)  


/ Point Value: 10

Default Re: CEL Comes On After Changing Battery

Pretty much , once its idle and the ECU is up to PAR , should always go take it for a drive, now its learning your driving habits and compensating
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
R.I.P. Kevin007www.EmeraldPerformance.com
NiZMo1o1 is offline   Send a private message to NiZMo1o1 Find more posts by NiZMo1o1 Add NiZMo1o1 to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-20-2011, 09:10 PM   Thread Starter #8
Senior Moderator

my6thgen.org Profile Info.
 
1hawaii50's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 63
Last Online: 11-03-2014 08:34 PM
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 13,276

Reputation Level: 58
1hawaii50 has a spectacular aura about1hawaii50 has a spectacular aura about1hawaii50 has a spectacular aura about

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Member of the Month (M.O.T.M)  


/ Point Value: 10

Most Valuable Poster (MVP)  


/ Point Value: 10

V.I.P Member  


/ Point Value: 15

Spotlight Ride Of The Month  


/ Point Value: 5

Active Member  


/ Point Value: 5

Official Ride  


/ Point Value: 10

Default Re: CEL Comes On After Changing Battery

Originally Posted by NiZMo1o1 View Post
Pretty much , once its idle and the ECU is up to PAR , should always go take it for a drive, now its learning your driving habits and compensating
Got it! Thanks!!!!
__________________
1hawaii50 is offline   Send a private message to 1hawaii50 Find more posts by 1hawaii50 Add 1hawaii50 to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-20-2011, 11:54 PM   #9
my6thgen.org Profile Info.
 
EddyMaxx's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Official Member #: 1
Location: Bat-Brooklyn, NYC
Posts: 34,348

Reputation Level: 20
EddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to behold

Participation Level: 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%


Visit EddyMaxx's Facebook Visit EddyMaxx's PS3 Profile Visit EddyMaxx's YouTube
Default Re: CEL Comes On After Changing Battery

Yeah that was the cause.

__________________
04' Nissan Maxima - [Supercharged w/ HR Swapped Motor & Fully Built Auto Trans]
98' Nissan Maxima - [VQ35DE 6-Speed Supercharged]

6thgen 2014 Build Thread
EddyMaxx is offline   Send a private message to EddyMaxx Find more posts by EddyMaxx Add EddyMaxx to Your Friends list Reply With Quote top
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 Members And 1 Guests)
 
Thread Tools


All times are GMT -4. The time now is 05:21 PM.