Register My Garage Arcade V.I.P Members List Calendar Mark Forums Read
Go Back   my6thgen.org - Maxima Forum > my6thgen.org - Very Useful Information > How To's & DIY Mods > Engine, Trans, F/I & Tuning

Reply
ExclamationThis thread is more than 150+ days old. If you still feel it is necessary to bump this thread, you have the permission to do so. Please click the checkbox below and post your reply.
 
Thread Tools
Old 02-24-2010, 05:38 PM   Thread Starter #1
my6thgen.org Profile Info.
 
EddyMaxx's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Official Member #: 1
Location: Bat-Brooklyn, NYC
Posts: 34,328

Reputation Level: 20
EddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to behold

Participation Level: 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%


Visit EddyMaxx's Facebook Visit EddyMaxx's PS3 Profile Visit EddyMaxx's YouTube
Default How to Install O2 Simulator

Source Credit: Puppetmaster from http://forums.maxima.org/

------
USE THIS WRITE-UP AT YOUR OWN RISK, I AM NOT RESPONSIBLE FOR ANY DEATH/INJURY/DAMAGE SUSTAINED BY YOUR USING THIS

This should work on all Cali spec Maximas. When dealing with codes P0420 and P0430, whether its voluntary removal of or just bad pre-cats, the O2 sim helps keep your SES/CEL/MIL light off and typically also prevents the ECU from storing any related codes. Rear 02 sensors only monitor if the cats work and do not affect the long or short trim fuel so basically, they do not affect drivability or the air/fuel ratio. Since the ECU is monitoring catalyst efficiency using the rear O2 sensors and the O2 sim simulates the proper voltage for the ECU to think that the cats are working. For more info, see www.o2sim.com.

The wires tapped into are the wires BEFORE the connectors for the rear/downstream/secondary O2 sensors (so the length of wiring going from the ECM to the connectors). The dark blue connector connects to the WHITE wire shroud/harness and this is for the Bank 1 (rear bank) downstream O2 sensor. The green connector connects to the RED wire shroud/harness and is for the Bank 2 (front bank) downstream O2 sensor. Cut back the black wrap before each connector and you should see 4 wires:

Black: Ground
White: Signal
Red/Yellow: Power
Red/Blue: Heater

Click the image to open in full size.


If you are going to simulate BOTH secondary O2 sensors, be sure to have bought a dual output sim with one black wire (ground), one red wire (power), and two white wires (signal).

Click the image to open in full size.

The installation for a single output sim is the same, except you just tap into the signal of the sensor you want to simulate instead of both.


On ONE O2 sensor harness:

Using a wire stripper, strip about half an inch to expose the copper wires under the ground and power wires.

Tap the black wire from the O2 sim to the black (ground) wire.

Tap the red wire from the O2 sim to the red/yellow (power) wire.

Click the image to open in full size.

Cut the white signal wire and connect one of the white wires from the O2 sim to the end that is going back to the ECU.


On the other O2 sensor harness:

Cut the white signal wire and connect the second white wire from the O2 sim to the end that is going back to the ECU.

Click the image to open in full size.


Heater wires:

Leave em intact and both secondaries plugged into their respective connectors, the ECU still needs to read these or it will throw a code for heater malfunction or something.


You can now either solder the joints and wrap them up in heatshrink or electrical tape, or you can clear the codes and start the car to see if the sim is doing its job before soldering. The yellow LED on the sim should be blinking when the car is on/running.

Click the image to open in full size.

Looks almost stock now:

Click the image to open in full size.



Almost:

Click the image to open in full size.

Btw, I was throwing a CEL for P0037 and P0057 (I did the self diagnose procedure and counted the SES/CEL blinks) codes before, since my secondaries were completely unplugged and off the car. After installing the dual output sim and reseting the ECU (the procedure was a pain in my arse), the CEL is gone. I still have to drive it around some to make sure it stays off, so we'll see how that works out.

And yes, my secondary O2s are just ziptied under my engine cover. The signal wire from the sensor itself has been intercepted, the ECU is reading the voltage that the sim is putting out, and not the voltage that the O2 sensor is reporting when it measures catalyst efficiency. So it doesn't matter if the sensor is plugged in or not. It just has to be in the wire harness.

Comments
  
 
__________________
04' Nissan Maxima - [Supercharged w/ HR Swapped Motor & Fully Built Auto Trans]
98' Nissan Maxima - [VQ35DE 6-Speed Supercharged]

6thgen 2014 Build Thread
Likes: (1)
sprocketser (09-19-2013)
EddyMaxx is offline   Send a private message to EddyMaxx Find more posts by EddyMaxx Add EddyMaxx to Your Friends list Reply With Quote top
Old 02-24-2010, 06:45 PM   #2
Official Member
my6thgen.org Profile Info.
 
JMax05's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 42
Last Online: 01-11-2017 02:43 PM
Location: L.I.
Posts: 349

Reputation Level: 10
JMax05 is an unknown quantity at this point

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Active Member  


/ Point Value: 5

Default Re: How to Install O2 Simulator

Thanks I been looking for this
JMax05 is offline   Send a private message to JMax05 Find more posts by JMax05 Add JMax05 to Your Friends list Reply With Quote top
Old 02-24-2010, 07:52 PM   #3
The Irish 6th Gen!
my6thgen.org Profile Info.
 
iirishsamuraii's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 61
Last Online: 05-02-2014 07:53 AM
Location: NJ
Posts: 1,733

Reputation Level: 15
iirishsamuraii is on a distinguished road

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Banner of The Month  


/ Point Value: 10

Default Re: How to Install O2 Simulator

eddy even that site says it doesnt work with 05+ reason from my understanding is that in the 05+ maximas the secondary sensors are also air/fuel i could be wrong so if anybody has feed back on that lemme know
iirishsamuraii is offline   Send a private message to iirishsamuraii Find more posts by iirishsamuraii Add iirishsamuraii to Your Friends list Reply With Quote top
Old 02-24-2010, 08:08 PM   Thread Starter #4
my6thgen.org Profile Info.
 
EddyMaxx's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Official Member #: 1
Location: Bat-Brooklyn, NYC
Posts: 34,328

Reputation Level: 20
EddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to behold

Participation Level: 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%


Visit EddyMaxx's Facebook Visit EddyMaxx's PS3 Profile Visit EddyMaxx's YouTube
Default Re: How to Install O2 Simulator

Originally Posted by iirishsamuraii View Post
eddy even that site says it doesnt work with 05+ reason from my understanding is that in the 05+ maximas the secondary sensors are also air/fuel i could be wrong so if anybody has feed back on that lemme know
Felix got his to work on the 05.
__________________
04' Nissan Maxima - [Supercharged w/ HR Swapped Motor & Fully Built Auto Trans]
98' Nissan Maxima - [VQ35DE 6-Speed Supercharged]

6thgen 2014 Build Thread
EddyMaxx is offline   Send a private message to EddyMaxx Find more posts by EddyMaxx Add EddyMaxx to Your Friends list Reply With Quote top
Old 02-24-2010, 08:08 PM   #5
The Irish 6th Gen!
my6thgen.org Profile Info.
 
iirishsamuraii's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 61
Last Online: 05-02-2014 07:53 AM
Location: NJ
Posts: 1,733

Reputation Level: 15
iirishsamuraii is on a distinguished road

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Banner of The Month  


/ Point Value: 10

Default Re: How to Install O2 Simulator

ok than thank you for this eddy... I love you always...errrm i didnt mean to say that outloud
iirishsamuraii is offline   Send a private message to iirishsamuraii Find more posts by iirishsamuraii Add iirishsamuraii to Your Friends list Reply With Quote top
Old 02-24-2010, 08:16 PM   Thread Starter #6
my6thgen.org Profile Info.
 
EddyMaxx's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Official Member #: 1
Location: Bat-Brooklyn, NYC
Posts: 34,328

Reputation Level: 20
EddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to behold

Participation Level: 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%


Visit EddyMaxx's Facebook Visit EddyMaxx's PS3 Profile Visit EddyMaxx's YouTube
Default Re: How to Install O2 Simulator

Originally Posted by iirishsamuraii View Post
ok than thank you for this eddy... I love you always...errrm i didnt mean to say that outloud
lol hopefully we can get yours to work without a CEL.

I changed to 04-05 since that's what its been proven for. We'll update it once we find out more about the 07-08.
__________________
04' Nissan Maxima - [Supercharged w/ HR Swapped Motor & Fully Built Auto Trans]
98' Nissan Maxima - [VQ35DE 6-Speed Supercharged]

6thgen 2014 Build Thread
EddyMaxx is offline   Send a private message to EddyMaxx Find more posts by EddyMaxx Add EddyMaxx to Your Friends list Reply With Quote top
Old 02-25-2010, 03:03 AM   #7
RI's 6th Gen Elite
Donating Member
my6thgen.org Profile Info.
 
elitemax04's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 93
Last Online: 10-26-2012 07:00 PM
Location: Providence, RI
Posts: 3,342

Reputation Level: 16
elitemax04 is an unknown quantity at this point

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Banner of The Month  


/ Point Value: 10

Spotlight Ride Of The Month  


/ Point Value: 5

Most Valuable Poster (MVP)  


/ Point Value: 10

Default Re: How to Install O2 Simulator

nice write up
__________________
Click the image to open in full size.
-90.max.sold.-03.max.sold.-04.MOTM.demodded.DD-95.vr4.sold.-96.max.boosted.sold.-05.gsxr.600.fullytuned.

In a relationship with MAXiPAD72O
elitemax04 is offline   Send a private message to elitemax04 Find more posts by elitemax04 Add elitemax04 to Your Friends list Reply With Quote top
Old 03-03-2010, 07:47 PM   Thread Starter #8
my6thgen.org Profile Info.
 
EddyMaxx's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Official Member #: 1
Location: Bat-Brooklyn, NYC
Posts: 34,328

Reputation Level: 20
EddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to beholdEddyMaxx is a splendid one to behold

Participation Level: 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%


Visit EddyMaxx's Facebook Visit EddyMaxx's PS3 Profile Visit EddyMaxx's YouTube
Default Re: How to Install O2 Simulator

Officially tested to work on 6.5gens 07-08 thanks to Shayne (iirishsamurai) and Eric from nycmaximas!!

WOOHOOOOOO!!!!
__________________
04' Nissan Maxima - [Supercharged w/ HR Swapped Motor & Fully Built Auto Trans]
98' Nissan Maxima - [VQ35DE 6-Speed Supercharged]

6thgen 2014 Build Thread
Likes: (1)
Latinmaxima (09-13-2013)
EddyMaxx is offline   Send a private message to EddyMaxx Find more posts by EddyMaxx Add EddyMaxx to Your Friends list Reply With Quote top
Old 03-04-2010, 01:26 AM   #9
The Irish 6th Gen!
my6thgen.org Profile Info.
 
iirishsamuraii's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 61
Last Online: 05-02-2014 07:53 AM
Location: NJ
Posts: 1,733

Reputation Level: 15
iirishsamuraii is on a distinguished road

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Banner of The Month  


/ Point Value: 10

Default Re: How to Install O2 Simulator

it wasn't easy cause the wires are a little different but it works
iirishsamuraii is offline   Send a private message to iirishsamuraii Find more posts by iirishsamuraii Add iirishsamuraii to Your Friends list Reply With Quote top
Old 03-12-2010, 04:08 PM   #10
King Of R.I
Donating Member
my6thgen.org Profile Info.
 
BLKMAGIC's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 114
Last Online: 07-06-2011 06:40 PM
Location: Cranston, RI
Posts: 4,035

Reputation Level: 33
BLKMAGIC has a spectacular aura aboutBLKMAGIC has a spectacular aura about

Participation Level: 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%

My Awards:
V.I.P Member  


/ Point Value: 15

Banner of The Month  


/ Point Value: 10

Spotlight Ride Of The Month  


/ Point Value: 5

Honorable Ride  


/ Point Value: 5

Most Valuable Poster (MVP)  


/ Point Value: 10

Default Re: How to Install O2 Simulator

just tried ordering mine, wouldn't go through.....try again on my home computer tonight I guess
__________________
Click the image to open in full size.
Originally Posted by EddyMaxx View Post
Nice nuts bro!!
2004 Ford F150 Lariat Supercrew
1991 Nissan Maxima GXE

Last edited by BLKMAGIC; 03-12-2010 at 04:30 PM.
BLKMAGIC is offline   Send a private message to BLKMAGIC Find more posts by BLKMAGIC Add BLKMAGIC to Your Friends list Reply With Quote top
Old 08-26-2010, 10:58 PM   #11
L'italiano
my6thgen.org Profile Info.
 
AANTONE's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Official Member #: 2
Last Online: 04-30-2015 08:38 PM
Location: Johnston RI
Posts: 4,822

Reputation Level: 24
AANTONE will become famous soon enough

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
V.I.P Member  


/ Point Value: 15

Most Valuable Poster (MVP)  


/ Point Value: 10

Default Re: How to Install O2 Simulator

Originally Posted by BLKMAGIC View Post
just tried ordering mine, wouldn't go through.....try again on my home computer tonight I guess
Did you ever try again?
AANTONE is offline   Send a private message to AANTONE Find more posts by AANTONE Add AANTONE to Your Friends list Reply With Quote top
Old 08-26-2010, 11:49 PM   #12
The Irish 6th Gen!
my6thgen.org Profile Info.
 
iirishsamuraii's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 61
Last Online: 05-02-2014 07:53 AM
Location: NJ
Posts: 1,733

Reputation Level: 15
iirishsamuraii is on a distinguished road

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Banner of The Month  


/ Point Value: 10

Default Re: How to Install O2 Simulator

oh and BTW the install for 6.5 is a lil different
iirishsamuraii is offline   Send a private message to iirishsamuraii Find more posts by iirishsamuraii Add iirishsamuraii to Your Friends list Reply With Quote top
Old 08-27-2010, 01:57 AM   #13
Official Member
my6thgen.org Profile Info.
 
Rohanmax14's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Official Member #: 250
Last Online: 07-26-2016 06:33 PM
Location: Memphis,tn
Posts: 255

Reputation Level: 10
Rohanmax14 is an unknown quantity at this point

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Default Re: How to Install O2 Simulator

Eddy I thought u had 2004 Nissan maxima if so then u don't need 02 simulator correct me if I'm wrong.
Rohanmax14 is offline   Send a private message to Rohanmax14 Find more posts by Rohanmax14 Add Rohanmax14 to Your Friends list Reply With Quote top
Old 08-27-2010, 05:42 AM   #14
Senior Moderator

my6thgen.org Profile Info.
 
1hawaii50's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 63
Last Online: 11-03-2014 08:34 PM
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 13,276

Reputation Level: 58
1hawaii50 has a spectacular aura about1hawaii50 has a spectacular aura about1hawaii50 has a spectacular aura about

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Member of the Month (M.O.T.M)  


/ Point Value: 10

Most Valuable Poster (MVP)  


/ Point Value: 10

V.I.P Member  


/ Point Value: 15

Spotlight Ride Of The Month  


/ Point Value: 5

Active Member  


/ Point Value: 5

Official Ride  


/ Point Value: 10

Default Re: How to Install O2 Simulator

Originally Posted by iirishsamuraii View Post
oh and BTW the install for 6.5 is a lil different
You have to give us a little more than just that!
__________________
1hawaii50 is offline   Send a private message to 1hawaii50 Find more posts by 1hawaii50 Add 1hawaii50 to Your Friends list Reply With Quote top
Old 08-27-2010, 10:23 AM   #15
The Irish 6th Gen!
my6thgen.org Profile Info.
 
iirishsamuraii's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Official Member #: 61
Last Online: 05-02-2014 07:53 AM
Location: NJ
Posts: 1,733

Reputation Level: 15
iirishsamuraii is on a distinguished road

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Supporting Family Member  


/ Point Value: 10

Banner of The Month  


/ Point Value: 10

Default Re: How to Install O2 Simulator

Originally Posted by 1hawaii50 View Post
You have to give us a little more than just that!
the only difference is the wires, Im looking for the wiring diagram that I used than I will post it
iirishsamuraii is offline   Send a private message to iirishsamuraii Find more posts by iirishsamuraii Add iirishsamuraii to Your Friends list Reply With Quote top
Old 01-23-2013, 11:10 PM   #16
Newbie
my6thgen.org Profile Info.
 
Smokin5s's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Official Member #: 6152
Last Online: 12-07-2014 12:57 AM
Location: Ohio
Posts: 80

Reputation Level: 8
Smokin5s is an unknown quantity at this point

Participation Level: 17%
Activity: 17% Activity: 17% Activity: 17%
Default Re: How to Install O2 Simulator

does installing this cause any loss in fuel economy? Also, I'm assuming you thread a bolt in where the O2's plugged in... anyone know what size bolt should be used?
Smokin5s is offline   Send a private message to Smokin5s Find more posts by Smokin5s Add Smokin5s to Your Friends list Reply With Quote top
Old 01-23-2013, 11:46 PM   #17
Moderator
Burnt Orange
my6thgen.org Profile Info.
 
BurntOrangeAppeal's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Official Member #: 2887
Last Online: 12-04-2014 04:56 PM
Location: Under the Bridge
Posts: 2,816

Reputation Level: 34
BurntOrangeAppeal has a spectacular aura aboutBurntOrangeAppeal has a spectacular aura aboutBurntOrangeAppeal has a spectacular aura about

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Default Re: How to Install O2 Simulator

Originally Posted by Smokin5s View Post
does installing this cause any loss in fuel economy? Also, I'm assuming you thread a bolt in where the O2's plugged in... anyone know what size bolt should be used?
M18x1.5
__________________
'04 SE 6MT, Elite.
'01 SE Anniversary.
'97 GXE.
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
-=My Build Tread=-
BurntOrangeAppeal is offline   Send a private message to BurntOrangeAppeal Find more posts by BurntOrangeAppeal Add BurntOrangeAppeal to Your Friends list Reply With Quote top
Old 01-24-2013, 10:16 AM   #18
Newbie
my6thgen.org Profile Info.
 
adzmccauley's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Official Member #: 4832
Last Online: 03-03-2015 11:13 AM
Posts: 68

Reputation Level: 8
adzmccauley is an unknown quantity at this point

Participation Level: 20%
Activity: 20% Activity: 20% Activity: 20%
Default Re: How to Install O2 Simulator

nice,, i been getting the p0420 code,, i wanna try this!
adzmccauley is offline   Send a private message to adzmccauley Find more posts by adzmccauley Add adzmccauley to Your Friends list Reply With Quote top
Old 01-24-2013, 10:17 AM   #19
Newbie
my6thgen.org Profile Info.
 
adzmccauley's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Official Member #: 4832
Last Online: 03-03-2015 11:13 AM
Posts: 68

Reputation Level: 8
adzmccauley is an unknown quantity at this point

Participation Level: 20%
Activity: 20% Activity: 20% Activity: 20%
Default Re: How to Install O2 Simulator

where do i buy the sim?
adzmccauley is offline   Send a private message to adzmccauley Find more posts by adzmccauley Add adzmccauley to Your Friends list Reply With Quote top
Old 01-24-2013, 10:21 AM   #20
Moderator
Flipadelphia
my6thgen.org Profile Info.
 
06BlckMax's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Official Member #: 662
Last Online: 07-14-2019 10:40 PM
Location: IG: 06BlckMax
Posts: 6,827

Reputation Level: 56
06BlckMax is a jewel in the rough06BlckMax is a jewel in the rough06BlckMax is a jewel in the rough06BlckMax is a jewel in the rough

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Active Member  


/ Point Value: 5

Visit 06BlckMax's PS3 Profile
Default Re: How to Install O2 Simulator

Originally Posted by adzmccauley View Post
where do i buy the sim?
link in first post
__________________
Click the image to open in full size.

------See How It Was Built------
06BlckMax is offline   Send a private message to 06BlckMax Find more posts by 06BlckMax Add 06BlckMax to Your Friends list Reply With Quote top
Old 08-23-2013, 04:23 AM   #21
Newbie
my6thgen.org Profile Info.
 
Apollo's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Official Member #: 14070
Last Online: 09-26-2014 01:14 AM
Location: Phoenix, AZ
Posts: 13

Reputation Level: 0
Apollo is an unknown quantity at this point

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Default Re: How to Install O2 Simulator

new to the forum but i wanted to say nice write up. if you dont want to go the sim route you can always take spark plug non foulers (cost $3.00) and tap them out to fit the o2 and it lifts the sensor out of the stream accomplishing the same thing, for tho's who are not so electrically inclined this may be an alternative way to go.
Apollo is offline   Send a private message to Apollo Find more posts by Apollo Add Apollo to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-12-2013, 08:31 PM   #22
Official Member
my6thgen.org Profile Info.
 
Stack's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Official Member #: 657
Last Online: 01-12-2019 10:03 PM
Location: Bay Area, California
Posts: 164

Reputation Level: 10
Stack is an unknown quantity at this point

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Default Re: How to Install O2 Simulator

There is very little clearance on the O2 sensor that is under the tranny on the front pre cat. For sure you cant fit the cheap anti foulers Help! brand from Kragen. You have to use two of them and drill out the first one to get it to fit like this.

Click the image to open in full size.

The issue is that the O2 sensor in those spacers will not clear the tranny. I still havent had a chance to use the Racingline O2 spacer but it only looks to be millimeters shorter than the cheap brand ones.

Not sure about clearance on the rear O2 sensor havent been able to crack that thing loose

Last edited by Stack; 09-12-2013 at 08:34 PM.
Stack is offline   Send a private message to Stack Find more posts by Stack Add Stack to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-19-2013, 07:29 AM   #23
Reputable Member
my6thgen.org Profile Info.
 
sprocketser's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Official Member #: 6257
Last Online: 03-25-2017 08:49 AM
Location: Qc,Canada
Posts: 2,028

Reputation Level: 12
sprocketser is an unknown quantity at this point

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Default Re: How to Install O2 Simulator

Great thread as well .
__________________
05 Sheer Silver A/T SER Altima , Ebay Grill
RIP Mai 27th 2015
Newest ride , 05 Smoke Met M/T SER Altima,NismoCAI/CatBack , Dynomax Resonator OBX Headers , RacingLine FSTB& BTD tbi, RedLionRacing Shifter Bushings tbi , EBC RedStuff Pads/ 06 350Z Base Rear Brakes/EBC Rotors , H&R springs & Triple C Camber Bolts tbi , RP MaxATF psf , Motul Brake fluids & clutch fluids , LiquiMoly Motor oil/Wix Filter , Pennzoil Synth Gear Oil , Wix cab filter , Interstate Battery , Michelin Pilot A/S+ ,
sprocketser is offline   Send a private message to sprocketser Find more posts by sprocketser Add sprocketser to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-19-2013, 02:35 PM   #24
Official Member
my6thgen.org Profile Info.
 
Stack's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Official Member #: 657
Last Online: 01-12-2019 10:03 PM
Location: Bay Area, California
Posts: 164

Reputation Level: 10
Stack is an unknown quantity at this point

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Default Re: How to Install O2 Simulator

I recently installed the Racingline spacer for the front O2 sensor and it did fit. You have to put the spacer in there first and then screw on the sensor. I works that way since the sensor part is pretty skinny and it barely clears the tranny. The rear was no issue on clearance... well the wire barely made it back to the harness but it fit.

Also this did cause the codes to dissapear but here in Cali I still failed the smog. Not sure if thats because the precats are 3 years 50K miles old or if they would have failed from day one. Not sure since I never needed a smog until now
Stack is offline   Send a private message to Stack Find more posts by Stack Add Stack to Your Friends list Reply With Quote top
Old 09-19-2013, 04:10 PM   #25
Moderator
Flipadelphia
my6thgen.org Profile Info.
 
06BlckMax's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Official Member #: 662
Last Online: 07-14-2019 10:40 PM
Location: IG: 06BlckMax
Posts: 6,827

Reputation Level: 56
06BlckMax is a jewel in the rough06BlckMax is a jewel in the rough06BlckMax is a jewel in the rough06BlckMax is a jewel in the rough

Participation Level: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

My Awards:
Active Member  


/ Point Value: 5

Visit 06BlckMax's PS3 Profile
Default Re: How to Install O2 Simulator

Originally Posted by Stack View Post
I recently installed the Racingline spacer for the front O2 sensor and it did fit. You have to put the spacer in there first and then screw on the sensor. I works that way since the sensor part is pretty skinny and it barely clears the tranny. The rear was no issue on clearance... well the wire barely made it back to the harness but it fit.

Also this did cause the codes to dissapear but here in Cali I still failed the smog. Not sure if thats because the precats are 3 years 50K miles old or if they would have failed from day one. Not sure since I never needed a smog until now
What transmission do you have ?
__________________
Click the image to open in full size.

------See How It Was Built------
06BlckMax is offline   Send a private message to 06BlckMax Find more posts by 06BlckMax Add 06BlckMax to Your Friends list Reply With Quote top
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 Members And 0 Guests and 3 Web Crawlers)
 
Thread Tools


All times are GMT -4. The time now is 07:42 PM.